Üniversitemiz Eğitim Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “Eğitimde Yeni Bir Dönem: Öğretmenleri Neler Bekliyor?” başlıklı etkinlik, 11 Mart 2025 Salı günü İstanbul Medeniyet Üniversitesi Kuzey Kampüs B Blok Kırmızı Salon’da eğitim dünyasının önemli isimlerini ve öğrencileri bir araya getirdi.
Etkinlik kapsamında, eğitim sisteminin geleceğini şekillendirmesi beklenen “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” ele alındı. Katılımcılar, bu modelin öğretmenlik mesleğine ve eğitim politikalarına olan etkilerini tartışma fırsatı buldu.
Programda, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü Temel Eğitim Şube Müdürü Cüneyt KAMACI, eğitim politikalarının sahadaki yansımalarına dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Ardından, Dr. Serap ÇİMŞİR akademik çalışmaları doğrultusunda gerçekleştirdiği sunumunda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni tanıtarak modelin uygulanışına ve eğitim ortamlarına etkilerine dair bilgiler paylaştı.
ÇİMŞİR sunumunda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin öğrenci profili, erdem-değer-eylem çerçevesi ve beceriler çerçevesi bileşenlerinden oluşan bütüncül bir model olduğunu vurgulayarak kısaca bu bileşenleri tanıttı. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde eğitimin herkesin hayat boyu erişiminin teminat altına alındığı temel bir hak olarak görüldüğünün ve model kapsamındaki tüm politika ve uygulamaların eğitim hakkının kullanımını ve fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla uygulamaya geçirildiğinin altını çizen ÇİMŞİR, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin öğrencilerin inanç, kimlik ya da sosyoekonomik durumları nedeniyle dezavantajlı olmadığı bir öğrenme süreci tasarlayarak herkes için adil bir eğitim süreci oluşturduğunu belirtti. İnsanın kendini tanımasına ve keşfetmesine imkân tanıyan modelde, kişilerin ilgi ve yeteneklerine uygun, esnek ve özgür öğrenme ortamlarının yaygınlaştırıldığı bir öğrenme süreci tasarlandığını kaydetti.
Nihai hedefi yetkin ve erdemli insanlar yetiştirmek olan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde öğrenci profilini oluşturan bütünlük alanları, profil özellikleri ve alt bileşenlerini tanımlayan ÇİMŞİR, ardından modelin program tasarımı bileşenlerinden bahsetti. Karmaşık ve soyut fikirleri eyleme dönüştürme sürecinde ortaya çıkan kavramsal beceriler ile bu becerilerin derslere özgü yapılarını temsil eden alan becerilerinin ilgili derse ait içerik çerçevesiyle bütünleşerek öğrenme çıktılarını oluşturduğunu kaydeden ÇİMŞİR, sunumunun son bölümünde modelin okul temelli planlanması ve uygulanmasını ve bu kapsamda öğretmenlerden beklenenleri örnekler üzerinden detaylandırdı.
Etkinliğin sonunda, Dr. Serap ÇİMŞİR’e katkılarından dolayı teşekkür sertifikası takdim edildi.