Destekli İstihdam Çalıştayı Gerçekleştirildi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen “Engeli Olan Bireylerin Çalışma Hakkının Geliştirilmesinde Destekli İstihdam” başlıklı çok disiplinli çalıştay, 12-14 Şubat 2025 tarihlerinde Merkez Kütüphane Ziraat Bankası Salonu’nda gerçekleştirildi. TÜBİTAK 2223-B Yurt İçi Bilimsel Etkinlik Düzenleme Programı desteğiyle düzenlenen etkinlik, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Destekli İstihdam Derneği (DİSDER), Yeditepe Üniversitesi, İstanbul Galata Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirildi. Çalıştayda, destekli istihdamın geliştirilmesi, engelli bireylerin işgücü piyasasında karşı karşıya kaldığı eşitsizliklerin azaltılması ve bu bireylerin güçlendirilmesine yönelik veriler, bu alandaki güncel uygulamalar ve politika önerileri paylaşıldı.

Çalıştay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Prof. Dr. Serap İnal, Prof. Dr. Feryal Subaşı ve Destekli İstihdam Derneği Başkanı Ali İhsan Bilir’in açılış konuşmalarıyla başladı. Çalıştaya katılan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Bülbül, engelli bireylerin topluma entegre edilmesinin önemine değinerek, her bireyin işgücüne katılımda fırsat eşitliğinden yararlanması gerektiğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Bülbül, engelli bireylerin sahip oldukları farklı yeteneklerle topluma değer kattığını belirterek, toplumun bu bireylere daha fazla destek vermesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, iş hayatında engelli bireylerin eşit fırsatlarla yer almasının, insana yakışır iş anlayışına katkı sağladığını söyledi.

Çalıştayda, destekli istihdamın küresel örnekleri hakkında Christy Lynch tarafından bilgiler verildi ve Türkiye’deki potansiyel üzerinde duruldu. Çalıştayda, “Engeli Olan Bireylerde İstihdam ve Dünyadaki Uygulamaları”, “Destekli İstihdam: Yerleştir, Eğit, Sürdür Modeli”, “Kişiselleştirilmiş İstihdam”, “Dünyadaki ve Türkiye’deki Destekli İstihdam İyi Uygulama Örnekleri”, “Kamu Kuruluşları ve Özel Sektörde Destekli İstihdama Bakış” ve “Destekli İstihdam ve Politikaların Planlanması” başlıkları altında engelli bireyler için destekli istihdam konusu tartışıldı ve çözüm önerileri sunuldu. Ayrıca, Türkiye’de destekli istihdamın yaygınlaştırılması için stratejiler belirlenerek istihdam politikası önerileri ortaya kondu.

Çalıştayın son gününde, Ziraat Bankası Kütüphanesi binasında engelli bireyler için yapılan saha uygulamalarıyla etkinlik tamamlandı. Christy Lynch’in kapanış konuşmasıyla program sonlandı. Katılımcılar toplu fotoğraf çektirdi ve etkinlik kokteyl ile sona erdi.