2024 – 2025 Akademik Yılı Açılış Dersimiz TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan KURTULMUŞ’un Katılımıyla Gerçekleştirildi

TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan KURTULMUŞ ve eşi Prof. Dr. Sevgi KURTULMUŞ’un teşrifleriyle üniversitemizin 2024 – 2025 Akademik Yılı Açılış Töreni gerçekleştirildi.

4 Ekim 2024 Cuma günü Güney Yerleşkesi Aşık Paşa Konferans Salonu’nda gerçekleşen törene; Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK, Kadıköy Kaymakamı Muhittin PAMUK, Muğla Sıtkı KOÇMAN Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan KAÇAR, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Yaşar BÜLBÜL, Prof. Dr. Fatih SARIOĞLU, Prof. Dr. Nuriye AKBAY, Genel Sekreterimiz Doç. Dr. Ekrem TAK, Genel Sekreter Yardımcılarımız Ali POLAT, Aytaç YAZAR, Medeniyet Teknopark Genel Müdürü Ali Ramazan TAK, dekanlarımız, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Yoğun katılımın olduğu program, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlilerimizden oluşan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Korosu’nun kısa bir müzik dinletisiyle başladı. Müzik dinletisinin ardından üniversitemizin tanıtım videosu izlenerek etkinliğe devam edildi. Daha sonra, Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK, günün anlam ve önemine dair bir konuşma gerçekleştirdi.

21. yüzyılda beklenmeyen başlıklarla karşı karşıya kaldıklarını vurgulayarak, “Teknolojinin sürükleyiciliğiyle üretim, ulaşım ve ilişkilerde yeni gündemler devreye giriyor. Bu koşullarda, 2010 yılında yeni bir üniversite kuruldu. Amacımız, Türkiye’nin bilimini üreten ve paylaşan bir üniversite olmak; İstanbul’un küresel medeniyet merkezi olma potansiyelini de hayata geçirmekti. 11 fakültesi, 16 bin öğrencisi, 1200 akademisyeni ile güçlü eğitim kadromuz ve sağlam eğitim programlarımızla Medeniyet Üniversitesi, yeni dünyaya bir ufuk oldu” dedi.

Sözlerinde üniversitemizin dünya sıralamasındaki yerine de dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK, “Üniversitemiz, dünya ve genç üniversiteler sıralamalarında, özellikle Times Higher Education gibi önemli endekslerde öne çıkıyor. SCImago 2024 sıralamasında iktisat bölümünde Türkiye’de birinci sırada yer aldık, QS sıralamasında da benzer başarılar gösteriyoruz. TÜBİTAK endekslerinde iktisat ve işletmede birinci, sosyoloji ve hukukta üçüncüyüz. Bu başarılar, akademik kadromuzun ve öğrencilerimizin yenilikçi ve üretken yapısının sonucudur. Üniversitemiz, yalnızca akademik başarıya değil, Sosyopark, Teknopark ve kuluçka merkezleri gibi projelerle öğrencilerimizin hayatı keşfetmesine katkı sunuyor” dedi.

Aynı zamanda Rektörümüz Prof. Dr. ÇELİK, üniversitemizin  öğrenci odaklı projelerine de değinerek, Türkiye’de ilk kez sosyal diploma veriyoruz. Öğrencilerimizi sadece akademik başarılarına göre değil, bireysel yeteneklerine göre değerlendiriyor ve ikinci bir diploma sunuyoruz. Ayrıca, akademisyenlerimizin sosyal projelerde yer almasını zorunlu kılıyoruz. Böylece hem öğrencilerimiz hem de akademisyenlerimiz topluma katkı sağlayan projelerde aktif rol alıyor. Medeniyet Üniversitesi, 21. yüzyılın küresel dünyasında bilim ve teknoloji alanında önemli adımlar atmaya devam ediyor. Üniversitemiz, sadece bugünün değil, geleceğin de öncüsü olarak yeni ufuklara ilerleyecek.” diyerek konuşmalarını sona erdirdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK’in konuşmalarının ardından TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan KURTULMUŞ dünyanın güncel meselelerini ve Türkiye’nin  imkânlarını değerlendiren bir konuşma gerçekleştirdi.

Bu yeni akademik yılın hem sizler, hem üniversitemiz, hem de Türkiye’nin eğitim sistemi ve milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullanan KURTULMUŞ, İstanbul ve medeniyet kavramlarının yan yana gelmesinin son derece anlamlı olduğuna dikkat çekti.

İstanbul’un tarih boyunca bir medeniyet başkenti olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Numan KURTULMUŞ, “Her ne kadar bu medeniyetin mirasını tam anlamıyla koruyamasak da, İstanbul, su kemerleri, tarihi eserleri ve sanatla iç içe olan yapısıyla geçmişten günümüze bu mirası yaşatan bir şehirdir” dedi. Ayrıca, medeniyet kavramının günümüz dünyasında karşılaşılan temel sorunlara yeni bir perspektif sunabileceğini belirtti. Kurtulmuş, “Medeniyet, geçmişin büyük mirasını hatırlatmakla kalmıyor, aynı zamanda insanlığın bugünkü sorunlarına medeniyet perspektifiyle çözüm üretmemizi sağlayacak bir bakış açısı sunuyor” dedi.

Günümüz dünyasında karşılaşılan sorunların çözümünün, mevcut medeniyet değerleriyle mümkün olmadığının altını çizen KURTULMUŞ, “Zor bir dünyada yaşıyoruz. Tarih boyunca görülmemiş büyüklükteki sorunlarla karşı karşıyayız ve bu sorunların çözümü, onları yaratan değerlerle mümkün değil. Bu nedenle yeni, güçlü paradigmaların ortaya konulması ve yeni bilimsel, düşünsel perspektiflerin geliştirilmesi zorunludur Tüm medeniyetlerde bilginin bir felsefesi vardır. Bilmek, hikmet ve irfan birbirini tamamlayan kavramlardır. Bugün bilgi fazlasıyla üretiliyor, ama insanlığın hayrına kullanılamıyor. İkinci adım olan hikmet, bilginin insanlığa faydalı olacak şekilde kullanılmasıdır” dedi.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan KURTULMUŞ, konuşmalarının ardından geçtiğimiz dönem üniversitemizde coşkulu bir şekilde gerçekleştirdiğimiz I. Medeniyet Olimpiyatları Şampiyonlarına hediyelerini takdim etti ve ardından program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Açılış töreninin ardından  merkez kütüphanemize gelen Sn. KURTULMUŞ ve beraberindeki heyet fuaye alanındaki Bilim Tarihi Sergisi’ni ziyaret etti. Sergi ziyaretinin ardından buradaki öğrencilerimizle de kısa bir söyleşi gerçekleştiren Prof. Dr. KURTULMUŞ, söyleşinin ardından rektörlük makamında Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK ile bire bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK ve üniversite yönetimimiz tarafından uğurlandı.