İSAM ile İslam Bilimleri Tarihi Kapsamında Akademik İş Birliği Protokolü İmzalandı

Üniversitemiz, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) ve İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) arasında “Klasik İslam Bilimleri Tarihi Ansiklopedisi” projesine yönelik iş birliği protokolü imzalandı.

5 Eylül 2024 tarihinde İSAM merkez binasında Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK ve İSAM Başkanı Prof. Dr. Murteza BEDİR tarafından gerçekleştirilen imza töreninde; İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilim Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İhsan FAZLIOĞLU ve İslam Araştırmaları Merkezi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yaşar ÇOLAK da hazır bulundu.

İmzalanan iş birliği protokolü kapsamında, İslam medeniyetinin klasik döneminde evreni anlamak için geliştirilmiş teorik, pratik ve uygulamalı bilgi sistemleri ile bu sistemlerle ilişkili şahsiyetler, eserler, konular, kavramlar, nesneler (aletler) ve kurumları ele alacak bir Klasik İslam Bilim Tarihi Ansiklopedisi’nin hazırlanması, basılması ve dijital ortamda yayımlanması amaçlanmaktadır. Hazırlanacak ansiklopedi, İslam bilim tarihini, kendi coğrafî ve tarihî bağlamı içinde bütüncül bir yaklaşımla inceleyecek İslam bilimlerine etki eden gelenekler ve temsilcilerine yer verecektir. Ayrıca, İslam bilim geleneğini Çin, Hint ve Avrupa gibi farklı coğrafyalarda temsil eden şahsiyetleri, eserleri ve konuları da kapsayacaktır.

Aynı zamanda bu iş birliği ile İslam medeniyetinin klasik dönemine dair bilgi sistemleri ve bu sistemlerle bağlantılı eserler, şahsiyetler ve kavramlar disiplinler arası bir perspektifle ele alınacaktır.