İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından Toplumsal Yapı Araştırmaları Programı (TYAP) kapsamında her yıl düzenlenen atölye çalışmasının sekizincisi bu yıl “Suriye’den Türkiye’ye, Türkiye’den Suriye’ye Göç” başlığıyla gerçekleştirildi. Üniversitemiz Sosyoloji Bölümü’nün ev sahipliğinde, Göç Araştırmaları Vakfı (GAV) ve Toplumsal Yapı Araştırmaları Programı (TYAP) iş birliğiyle düzenlenen akademik atölye, 7 Mayıs 2025 tarihinde Ziraat Bankası Kütüphanesi Hasan Polatkan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Göç olgusunun siyasi, sosyolojik, insani ve kültürel boyutlarının ele alındığı etkinlikte, farklı alanlardan uzman isimler ve akademisyenler bir araya gelerek göçün iki yönlü dinamiklerini tartıştı.
Sosyoloji ve Göç Çalışmaları alanında lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde çalışan öğrenciler ile akademisyenlerin bir araya geldiği etkinliğe; İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın, Prof. Dr. Birgül Demirtaş, Doç. Dr. Ali Zafer Sağıroğlu, Doç. Dr. Cenk Beyaz, Doç. Dr. Serkan Bayrakcı, Dr. Öğr. Üyesi Merve Armağan Boğatekin, Öğr. Gör. Dr. Özgür Yılmaz, Öğr. Gör. Sireen Khmesh, Pelin Keskin, Gürsel Işık, Feyza Kargılı, Enise Özturna ve Murat Can Kaya konuşmacı olarak katıldı.
Atölye, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın’ın açılış konuşmasıyla başladı. Ardından Göç Araştırmaları Vakfı’ndan Doç. Dr. Ali Zafer Sağıroğlu açılış konferansını sundu. Üç ayrı oturumda gerçekleşen etkinlikte, farklı üniversitelerden akademisyen ve araştırmacılar, Türkiye’deki Suriyeli göçmenlerin durumu, geriye dönüş süreci ve bu sürecin olası toplumsal etkilerine dair sunumlarını paylaştı.
İlk oturumda, Suriyeli göçmenlerin Türkiye’deki mevcut durumu değerlendirildi. Göçmenlerin dijital medyada karşılaştıkları nefret söylemi, iş gücü piyasasındaki konumları ve istihdam süreçleri üzerinde duruldu. İkinci oturumda, göçmenlerin Türkiye’deki sosyal hayata entegrasyonları ile etnik aidiyet ve toplumsal cinsiyet deneyimleri ele alınırken Suriyelilerin olası geri dönüş senaryoları da farklı örnekler üzerinden tartışıldı. Üçüncü oturumda ise doğrudan geri dönüş süreçleri ve bu süreçlerin toplumsal, kültürel ve ekonomik etkileri ele alınarak “ev” kavramının yeniden tanımlanması, sosyal ağlarla ilişkiler ve geri dönüşlerin olası sonuçları derinlemesine incelendi.
Düzenlenen atölye, göç çalışmalarına akademik katkı sunarken araştırmacılar ve öğrenciler için verimli bir paylaşım platformu oluşturdu. Etkinlik boyunca her oturumun ardından soru-cevap bölümleri gerçekleştirilerek katılımcılarla interaktif bir ortam sağlandı. Gün sonunda yapılan kapanış konuşması ile tüm konuşmacılara teşekkür belgeleri takdim edildi.