“Anadolu’da İlk Bilimler Ansiklopedisi” Sempozyumu Gerçekleştirildi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile Kütahya Dumlupınar Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen “Anadolu’da İlk Bilimler Ansiklopedisi: Abdullah Kütâhî ve Ferâidu’l-Funûn” başlıklı sempozyum, 10 Nisan 2025 tarihinde Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilim Tarihi Enstitüsü tarafından organize edilen etkinliğin açılışına Kütahya Valisi Musa Işın, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar (video konferans ile) ile çeşitli üniversitelerden rektörler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılış konferansı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilim Tarihi Enstitüsü Müdürü  Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu tarafından “Bir Bilimler Ansiklopedisi Yazmak: Abdullah Kütâhî ve Dönemi” başlıklı sunumla gerçekleştirildi. Konferansta, 18. yüzyıl Osmanlı düşünce dünyasında bilimsel üretimin yeri ve Abdullah Kütâhî’nin kaleme aldığı Ferâidu’l-Funûn adlı eserin bu bağlamdaki önemi ele alındı.

Sempozyum kapsamında üç akademik oturum gerçekleştirildi. Bu oturumlarda, Ferâidu’l-Funûn’da yer alan matematik, doğa bilimleri, coğrafya, astronomi, teknolojik aletler ve etik gibi başlıklar alanında uzman akademisyenlerce yorumlandı. Sunumlar, hem eserin içeriğine hem de dönem bağlamına dair özgün katkılar sundu.

Programın devamında Germiyanoğlu Yakup Bey Konferans Salonu’nda üç oturum halinde gerçekleştirilen akademik sunumlarda, Ferâidu’l-Funûn ansiklopedisinin çeşitli bölümleri ve Abdullah Kütâhî’nin bilimsel mirası farklı yönleriyle tartışıldı.

Sempozyum, değerlendirme oturumu ile sona erdi.