Gezegenimizin en değerli kaynaklarından biri olan suyun etkili yönetiminin sürdürülebilir bir gelecek için taşıdığı kritik öneme dikkat çekmek amacıyla, Dünya Su Günü 2025 kapsamında, “Geleceğin Su Teknolojileri: CNR-ITM’nin Katkıları” temasıyla özel bir etkinlik düzenlendi. Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erkan Şahinkaya ve Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü’nden Prof. Dr. Gökçen Çapar’ın iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, 20 Mart 2025 tarihinde İtalya’daki Membran Teknolojisi Enstitüsü’nde (ITM-CNR) gerçekleştirildi.
Küresel su krizine yönelik bilimsel çözümlerin ele alındığı etkinlikte, ITM-CNR Direktörü Dr. Alberto Figoli, Araştırma Direktörü Dr. Lidietta Giorno ve kıdemli araştırmacı Dr. Francesca Macediono, su arıtımı ve sürdürülebilir çevresel çözümler üzerine en yeni gelişmeleri öğretim üyelerimizle paylaştılar. Youtube üzerinden canlı yayın şeklinde gerçekleştirilen oturumda yenilikçi membran teknolojileri ve suyun geleceği üzerine değerli akademisyenlerle bilgi alışverişi gerçekleştirildi.
Dr. Alberto Figoli, suyun önemine dikkat çekmek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 1993 yılında ilan edilen Dünya Su Günü’nün Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan “Temiz Su ve Sanitasyon” başlıklı 6. Amacı desteklediğini belirtti. Dünya Su Günü’nün bu yılki temasının “Buzulların Korunması” olduğunu ve bu günde temiz suyun rolü, su israfının önlenmesi ve su kaynaklarının korunması konularının gündeme getirilmesinin önem taşıdığını ifade etti. Figoli konuşmasının devamında, özellikle suyun arıtılması ve yeniden kullanımına yönelik membran teknolojileri konusunda uzmanlaşmış olan ITM-CNR hakkında bilgiler verdi.
Membran teknolojilerinin suyla ilgili alanlardaki kullanımı hakkında konuşan Dr. Lidietta Giorno, bu teknolojilerin temel çalışma prensibini açıklayarak özellikle atık suların arıtılması ve deniz suyunun tuzdan arındırılması konularında membran teknolojilerinin yenilikçi çözümler sunduğunu vurguladı. Dr. Giorno ayrıca ITM-CNR’ın membran teknolojileri konusundaki araştırmaları ve farklı ülkelerle gerçekleştirdikleri projeler hakkında bilgi verdi.
Gezegenimizi tehdit eden iklim krizi ve su kıtlığı gibi önemli çevresel sorunlara karşı insanlığın ihtiyaç duyduğu yenilikçi teknolojilerden biri olarak membran teknolojilerinin rolünü ele alan Dr. Francesca Macediono, dünyanın temiz içme suyu sorununa çözüm bulabilmek için tuzlu su arıtma proseslerinde ortaya çıkan tuzlu su miktarının mümkün olduğunca azaltılması gerektiğinin altını çizdi. Membran distilasyonu gibi yeni geliştirilen membran teknolojilerinin bu konuda önemli çözümler sunduğunu belirten Macediono, şu anda ters osmoz sistemi ile 1 litre deniz suyundan yarım litre içme suyu elde edilebildiğini ancak geriye kalan yarım litre tuzlu suyun yeniden çevreye verilmesinin önemli bir sorun teşkil ettiğini söyledi. Benzer şekilde atık su akıntılarının da yüksek konsantrasyon oranı nedeniyle ters osmoz sistemiyle arıtılamadığını; bu bağlamda konsantrasyon ve polarizasyon olgularıyla sınırlanmayan membran distilasyonu yöntemi ile, diğer yöntemlerde çevreye tahliye edilmek zorunda kalınan suyun yeniden kullanılabildiğini belirtti.
Su yönetimi ve teknolojileri konusundaki bu ufuk açıcı tartışmanın devamını videodan izleyebilirsiniz.