Küresel Geri Dönüşüm Günü’nde 3 Aşamalı Geri Dönüşüm Atölyesi Düzenledi

İMÜ Sürdürülebilirlilik Topluluğu (IMUSUS) “Küresel Geri Dönüşüm Günü”nde geri dönüşümün önemine dikkat çekmek üzere, 18 Mart 2025 Salı günü, “Kendin Yap Takvim Kaidesi Atölyesi”, “Kendin Yap Tohumlu Kağıt Atölyesi” ve “Kendin Yap Takvim Atölyesi” olmak üzere 3 aşamalı geri dönüşüm atölyesi gerçekleştirdi. Sürdürülebilirlilik Ofisi ev sahipliğinde düzenlenen atölyeler, İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğrencilerinin, personelinin ve kamunun katılımına açık olarak gerçekleştirildi.

12 kişinin katıldığı atölyeler, kurumumuz içerisinde tek kullanımlık pet şişelerin geri dönüşümüne odaklanan “Kendin Yap- Takvim Kaidesi Atölyesi” ile başladı. Sürdürülebilirlik Ofisi araştırma görevlisi Furkan ERUÇAR‘ın yürütücülüğünde gerçekleştirilen atölyede katılımcılar, kurumumuzda kullanım sonrası atık haline gelen tek kullanımlık pet su şişelerini geri dönüştürdü. Atölyede öncelikle ERUÇAR pet şişelerin geri ve ileri dönüşüm olanakları ve metotları  hakkında bilgi verdi. Bilgilendirmeyi takiben, atölyenin uygulama aşamasına geçildi. TylmanDesign ortaklığı ile kurulan PETMachine makinesi ve makinenin çalışma prensipleri hakkında katılımcılara açıklamalarda bulundu. İlgili teknik bilgilendirmeyi takiben katılımcılar, öncelikle kampüs alanından toplanılan atık pet şişeleri PetMachine yardımı ile PET filamentlere dönüştürdü. Daha sonra, üretilen bu filamentler ürün üretiminde kullanıldı. Bu aşamada katılımcılar, 3D baskı yöntemleri aracılığıyla kendi isimlerine özel olarak tasarlanan takvim kaidelerini üretti. Takvim kaidesi atölyesi ile  700 gram plastik geri dönüştürüldü ve plastik atık azaltımı sağlandı.

Atölye programı, kurumsal kağıt atıklarının geri dönüşümüne odaklanan “Kendin Yap- Tohumlu Kağıt Atölyesi” ile devam etti. İMÜ Sürdürülebilirlik Topluluğu yönetim kurulu üyesi Sıla Selin ÖZKAN‘ın yürütücülüğünde gerçekleştirilen atölyede katılımcılara öncelikle kağıdın tarihçesi, kağıt yapımında kullanılan malzemeler ve Türkiye’de geleneksel yöntem ile kağıt yapımında kullanılan malzeme ve teknikler ile ilgili bilgi verildi. IMUSUS’ın kurumsal atıkları geri dönüştürme projesi ile ilgili de bilgi veren ÖZKAN, katılımcılara atık kağıtların nasıl geri dönüştürüleceği ile ilgili teknik bilgi verdi. Atölyenin uygulama aşamasında ise; Üniversitemiz kampüs alanları içerisinde oluşan ve ayrıştırılarak toplanan atık kağıtlar geri dönüştürülerek yeni tohumlu kağıtlar haline getirildi. Geleneksel yöntemle gerçekleştirilen kağıt üretim atölyesinde öncelikle, parçalanan kağıtlardan kağıt hamuru hazırlandı. Takvim üretmek amacı ile kullanılacak olan kağıtların, kullanımdan sonra atık haline gelmemesini amaçlayan IMUSUS, her ayın takvim kağıdının kullanım sonrasında kompost olması ve bu süreçte kır çiçekleri yeşermesi için, kağıt hamuruna kır çiçeği tohumları ekledi. Tohumlu kağıtların üretiminde topluluk üyeleri tarafından BioBlitz atölyelerinde toplanan kır çiçeği tohumları kullanıldı. Böylece, üretilecek olan takvimlerin kullanım amaçları tamamlandığında biyoçeşitliliğe katkı sağlaması amaçlandı. Atölye kapsamında 500 gram atık kağıt geri dönüştürüldü.

Son olarak, “Kendin Yap- Takvim Atölyesi”nde katılımcılar, geri dönüştürülmüş materyaller ile ürettikleri malzemeleri birleştirerek kendilerine özel, kişiselleştirilmiş takvimlerini tasarladı. Sürdürülebilirlik Ofisi araştırma görevlisi Ayça ÇELİKBİLEK‘in yürütücülüğünü yaptığı atölyede, katılımcılar kendi kişiselleştirilmiş takvimlerini üretti. Öncelikle katılımcılar geri dönüşüm ile üretilen tohumlu kağıtlara aylık takvim baskılarını yaptı. Baskı aşamasında topluluk tarafından PET malzemelerin dönüştürülmesi ile üretilen baskı kalıpları kullanıldı. Sonrasında, katılımcılar takvimlerini BioBlitz atölyelerinde toplanıp kurutulan çiçekler ile süsledi. Bu aşamada ÇELİKBİLEK, katılımcılara hem süslemelerde hem de tohumlu kağıt üretiminde kullanılan her bir çiçek ve tohum alma süreci ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Sonrasında, katılımcılar yaptıkları takvimleri  kendi zevklerine göre kuru çiçekler, çizimler ve baskılar ile süsleyip kişiselleştirdi. Hazırlanan takvim kartlarının önceki atölyede üretilen takvim altlarına yerleştirilmesi ile takvim üretimleri tamamlandı.

Atölye süresince toplam 1,2 kg atık, geri dönüştürülerek döngüsel ekonomiye kazandırıldı. Gerçekleştirilen atölye ile hem kampüs içerisinde sıfır atık politikasına katkı sağlanmış oldu hem de kaynak tüketiminin en aza indirgenmesi sağlandı.

Geri ve ileri dönüşüm odaklı atölye çalışmalarını farklı malzeme türleri ve konseptlerle sürdürmeyi planladıklarını belirten proje ekibi, ilgililerin düzenlenecek etkinlik ve atölyelerle ilgili detayları @surdurulebilir_imu instagram hesabından takip edebilecekleri bilgisini aktardı.