Özel Eğitim Bölümümüz Dünya Down Sendromu Günü İçin Farkındalık Etkinliği Düzenledi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü tarafından Down sendromu hakkında toplumu bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü etkinliği, Merkezi Derslik Binası Giriş Kat Fuaye Alanı’nda gerçekleştirildi.

Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında gerçekleştirilen bu farkındalık etkinliğine; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar Bülbül, Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyüp Sevimli, Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Hatice Fakioğlu Bağcı ve Dr. Öğr. Üyesi Mutlu Aksoy, personelimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Etkinlikte, Özel Eğitim Bölümü öğrencileri Down sendromunun genetik bir farklılık olduğunu ve bu farklılığın Down sendromlu bireylerde 21. kromozomun üç kopyasının bulunmasından kaynaklandığını açıkladılar. Ayrıca kromozom şekillerinin çoraplara benzetilmesi nedeniyle, 21 Mart’ta dünya genelinde gerçekleştirilen renkli ve farklı çoraplar giyme etkinliğine katılım sağlanarak farkındalık yaratılmaya çalışıldı. Etkinlikte öğrenciler #rengimizbelliolsun sloganıyla farklı renkte çoraplar giyerek Down sendromu hakkında bilgilendirme yaptılar.

Down sendromu konusunda toplumsal farkındalığı artırmayı amaçlayan etkinlikte, toplumda bu konuda var olan yanlış kanılardan dolayı Down sendromlu bireylerin zaman zaman sosyal dışlanma ile karşılaştığına dikkat çekilerek Down sendromlu bireylerin toplumsal hayata daha aktif katılımını desteklemenin, onların daha görünür olmasını sağlamanın ve toplumun farklılıklar konusunda daha duyarlı hale gelmesinin önemi vurgulandı. Ayrıca bu bireylerin çeşitli sağlık risklerine karşı sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürebilmeleri için geliştirilen bazı teknolojiler hakkında bilgi verildi.

Üniversitemizin bu kurumsal sosyal sorumluluk etkinliği, Down sendromlu bireyler de dahil olmak üzere tüm engelli bireylerin toplumda zaman zaman maruz kaldığı sosyo-ekonomik eşitsizliklere dikkat çekerek bu eşitsizliklerin azaltılması için bu bireylere yönelik yapılacak güçlendirme çalışmalarının önemini ortaya koydu.