İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ) Genoteam Topluluğu tarafından düzenlenen “Moleküler Dünyada Kariyer Seçenekleri” konferans serisinin ilk etkinliği olan “Biyoinformatiğe Yolculuk” semineri, 23 Aralık 2024 tarihinde Merkezi Derslik Binası Mavi Salon’da gerçekleştirildi. Moleküler biyoloji ve biyoinformatik alanındaki gelişmelerin tıp ve insan sağlığı üzerindeki etkilerine odaklanan etkinliğe, Üniversitemizde ve diğer üniversitelerdeki biyoloji temelli lisans bölümlerinde öğrenim gören ve özellikle biyoinformatik alanında kariyer yapmak isteyen öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
Dr. Öğr. Üyesi Saliha Ece Acuner, Dr. Öğr. Üyesi Onur Emre Onat, Dr. Öğr. Üyesi Elif Kubat Öktem ve Dr. Öğr. Üyesi Talip Zengin’in konuşmacı olarak yer aldığı seminerde, biyoinformatik alanındaki kariyer fırsatları ve teknolojik gelişmelerin biyoteknoloji ve biyoinformatik üzerindeki etkileri ele alındı. Biyoteknolojinin tarihi dönüm noktalarından, ilk optik lenslerin icadı ve mikroskobun icadına kadar uzanan gelişmeleri anlatan konuşmacılar, bu tarihi buluşların biyolojik araştırmaların derinleşmesine nasıl olanak sağladığını vurguladılar.
Seminerde ayrıca, DNA’nın yapısının belirlenmesi ve İnsan Genomu Projesi’nin tamamlanmasının biyoinformatik biliminin evrimindeki önemi vurgulandı. Katılımcılar, genetik heterojenite ve kişiye özel tıbbın gelişimi üzerine detaylı bilgiler edindiler. Ek olarak hastalıkların genetik temelleri ve bu alandaki yeni yaklaşımlar detaylı bir şekilde ele alındı. Tek gen hastalıklarının önceden daha çok çalışılan bir konu olduğu ancak günümüzde hastalıkların genetik olarak heterojen ve farklı fenotiplere sahip olduğu vurgulandı. Genetik varyantların etkilerinin kişiden kişiye farklılık gösterebileceği ve aynı varyantın bazı bireylerde hastalığa yol açarken, diğerlerinde hiçbir etkisi olmayabileceği belirtildi.
Düzenlenen etkinlikte, genom yapısının karmaşıklığı ve kişiye özgüllüğü üzerinde durularak biyoinformatiğin geleceğinde toplumsal düzeydeki analizlerin bireysel düzeye indirgenmesinin önemi vurgulandı. Katılımcıların biyoinformatik alanındaki gelişmeleri daha yakından tanıma fırsatı bulduğu etkinlik, özellikle Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencilerinin kariyer gelişimine katkı sağlayarak onlar için ücretsiz bir mesleki eğitim olanağı sundu.