Davranışsal Bağımlılıklar Kapsamında “Kumar Bağımlılığı Çalıştayı” Gerçekleştirildi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Genel Sekreterliği koordinasyonunda, kumar bağımlılığına yönelik koruyucu, önleyici ve tedavi edici yaklaşımların ele alındığı “Davranışsal Bağımlılıklar Kapsamında Kumar Bağımlılığı Çalıştayı” düzenlendi. İstanbul Medeniyet Üniversitesi ev sahipliğinde ve Türkiye Sağlık Politikaları Enstitüsü (TÜSPE), İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin katkılarıyla düzenlenen eğitim semineri, 21 Nisan 2025 tarihinde Üniversitemiz Ziraat Bankası Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Bağımlılığın psikolojik, toplumsal ve hukuki boyutlarının tartışıldığı çalıştay kapsamında bu konularda akademik ve kurumsal farkındalık oluşturulması amaçlandı.

Çalıştayın açılışında TÜSPE Başkanı Prof. Dr. Işıl Maral, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadrettin Pençe, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fatih Sarıoğlu, Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammed Tayyib Kadak, Türkiye Halk Sağlığı ve Kronik Hastalıklar Enstitüsü (TÜHKE) Başkanı Doç. Dr. Mehmet Enes Gökler ve Türkiye Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü (TAÇESE) Başkanı Prof. Dr. Şirin Güven tarafından konuşmalar gerçekleştirildi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fatih Sarıoğlu açılış konuşmasında, teknolojiyle birlikte hayatın pek çok alanında kolaylıklar yaşansa da, bununla birlikte ciddi sorunların da ortaya çıktığını belirterek, bu sorunlardan biri olan bağımlılığın pek çok farklı çeşidiyle son zamanlarda gözle görülür bir artış içerisinde olduğunu vurguladı. Sarıoğlu, çalıştayın sonuçlarının herkese rehberlik etmesini temenni ettiğini belirterek, bu tür etkinliklere ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Yoğun ve yapılandırılmış programıyla gün boyu devam eden çalıştayda, açılış konuşmalarının ardından sunumlar, masa çalışmaları, rapor konsolidasyonu ve kapanış konuşmaları gerçekleştirildi. Katılımcılar tarafından, “Kumar Bağımlılığını Önleme” ve “Tanı-Tedavi-Rehabilitasyon Hizmetleri” başlıklarında iki ayrı oturumda grup çalışmaları yürütüldü. Masa oturumları, Yeşilay Bilim Kurulu üyeleri Doç. Dr. Merih Altıntaş ve Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül’ün oturum başkanlığında yürütülürken; İstanbul Medeniyet Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Hatice İkiışık ve Doç. Dr. Mustafa Çakır ile araştırma görevlileri de çalıştaya aktif katkı sağladı.

Çalıştaya; TÜSEB, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Yeşilay, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ruh Sağlığı Daire Başkanlığı temsilcilerinin yanı sıra; çeşitli üniversitelerden akademisyenler, farklı eğitim kurumlarından psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmenleri, klinik psikologlar ile sivil toplum kuruluşları uzmanlarından oluşan yaklaşık 60 uzman katılım sağladı.

Katılımcılar; çocuk ve gençler için önleyici eğitim programları, dijital kumarın denetimi, tedaviye erişimin artırılması ve mevzuat iyileştirmeleri gibi başlıklarda çözüm önerileri geliştirerek, bu kapsamda kumar bağımlılığıyla mücadeleye yönelik somut sağlık politika önerileri ortaya koydu.

Çalıştayda geliştirilen görüş ve öneriler, önümüzdeki günlerde yayımlanacak olan resmi çalıştay raporu ile kamuoyu ile paylaşılacak olup, bu raporun, ülkemizin kumar bağımlılığıyla mücadele politikalarına yön verecek stratejik bir kaynak olması beklenmektedir.