İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ev sahipliğinde düzenlenen “Göç ve Belirsizlik: Sınırların Belirsizliğinde Ev Sahibi ve Göçmen Topluluklar Perspektifinden Göç” Sempozyumu, 8 Mayıs 2025 tarihinde Üniversitemiz Merkez Kütüphane Ziraat Bankası Salonu’nda gerçekleştirildi. Türkiye’nin Suriyeli sığınmacı deneyiminden hareketle, göç olgusunun hem ev sahibi toplumun hem de göçmenlerin deneyim ve beklentileri açısından farklı bilimsel yaklaşımlar ışığında teorik ve uygulamalı olarak ele alındığı sempozyum, çeşitli disiplinlerden akademisyenleri bir araya getirerek konuya dair bütüncül ve kapsamlı bir akademik yaklaşım geliştirmeyi amaçladı.
Göç ve belirsizliğin sosyal, psikolojik ve hukuki boyutları üzerine kapsamlı tartışmaların yapıldığı sempozyumda, psikoloji, hukuk, felsefe ve sosyoloji gibi farklı disiplinlerden akademisyenler ve uzmanlar bir araya geldi. Konuşmacılar, göçün yalnızca fiziksel bir hareketlilik olmayıp, aynı zamanda bireylerin kimliklerini, toplumsal bağlarını ve hukuk sistemini nasıl dönüştürdüğüne dair derinlemesine analizler sundular.
İki oturumda gerçekleştirilen sempozyumda konuşmacı olarak Dr. Hüseyin Çakal, Doç. Dr. Yaylagül Ceran Karataş, Av. Abdulhalim Yılmaz, Dr. Öğr. Üyesi Latif Karagöz, Ar. Gör. Sümeyye Akar, Doç. Dr. Şeyda Eruyar, Ar. Gör. Dr. Yasemin Camcı ve Öğr. Gör. Dr. Büşra Kızık yer aldı.
İlk oturumda, Dr. Hüseyin Çakal tarafından “Sosyal Psikoloji Perspektifinden Ev Sahibi-Göçmen İlişkileri” ele alındı. Ardından Doç. Dr. Yaylagül Ceran KARATAŞ , “Belirsizliğin Kırınımında Göç ve Göçebelik: Merkezsizlik, Kesişimsellik ve Dolanıklılık Bağlamında Posthüman Tartışmalar” konusunu işledi. Av. Abdulhalim YILMAZ ise Türkiye’deki göçmenlerin hukuki durumunu tartışarak, “Hukuki Belirlilik İlkesi ile Fiili Belirsizlik Gerçekliği Arasında Türkiye’de Göçmenlerin Durumu” başlıklı sunumunu yaptı. Dr. Öğr. Üyesi Latif Karagöz, “Post-Truth Söylemi, Irkçılık ve Belirsizleşen Ahlakilik Arasında Göçmenlik” sunumunda, ırkçılığın ahlaki boyutunu ele aldı. Son olarak Arş. Gör. Sümeyye Akar, “İlişki Düzenleme Kuramı Çerçevesinde Ev Sahibi ve Göçmen İlişkilerinde Ahlaki Motivasyonlar” başlıklı sunumunda, göçmenlerle kurulan ilişkilerde bireylerin ahlaki yönelimlerinin nasıl şekillendiğini teorik bir çerçevede tartıştı.
İkinci oturumda, Doç. Dr. Şeyda Eruyar zorunlu göç ve gönüllü geri dönüş süreçlerinin çocuk ruh sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı. Ayrıca, Ar. Gör. Dr. Yasemin Camcı, “Belirsizliğin Basında İnşası: Siyaset Bağlamında Türk Basınında Suriyeli Mülteci Sosyal Temsillerinin Değişkenliği” başlıklı sunumuyla medya ve göç ilişkisini irdeledi. Öğr. Gör. Dr. Büşra Kızık ise “Neresi Sıla, Neresi Gurbet? Belirsizliğin Işığında Mültecilerin Geri Dönüş Niyetleri” başlıklı sunumunda, mültecilerin memleket algıları ve geri dönme arzularını sosyolojik bir perspektifle analiz etti.
Sempozyum, farklı alanlardan gelen konuşmacıların katkıları ile zenginleşti. Her bir oturumda sunulan teorik ve uygulamalı bilgiler, göçün toplumsal dinamikler üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılmasına olanak sağladı. Katılımcılar, göçmenlik, sınırlar, kimlik, hukuk ve kültürel etkileşim gibi kritik konular üzerinde yoğunlaşarak, bu karmaşık meseleye dair çok boyutlu bir anlayış ortaya koydu.